De effectiviteit van échte verhalen in branded video
In een tijdperk waarin we overspoeld worden door content en waar authenticiteit schaars is, bieden echte verhalen een unieke kans voor merken om diepgaande, betekenisvolle relaties op te bouwen met hun doelgroep. Diverse gedragsonderzoeken onderstrepen het: authenticiteit resulteert in effectiviteit. Maar wat maakt deze aanpak zo effectief?
De effectiviteit van authenticiteit in branded video content
Échte verhalen activeren emoties en creëren empathie, wat resulteert in een sterkere betrokkenheid en herinnering aan de boodschap en de afzender. Bovendien zorgt een authentiek verhaal voor geloofwaardigheid. Kaaps Film zet de kracht van die echte verhalen in om in branded video’s een emotionele connectie te maken met de kijker. Die verbinding tussen mens en merk is de basis voor effectieve merkcommunicatie.
Neurologische respons op échte verhalen
De kracht van een goed verhaal ligt in het vermogen om emoties op te roepen, vertrouwen te wekken en interactie te stimuleren. Neurologisch onderzoek laat zien dat authentieke verhalen zo diep resoneren omdat er specifieke hersengebieden worden geactiveerd. De amygdala, verantwoordelijk voor emotionele verwerking, wordt sterk gestimuleerd. En de spiegelneuronen, de naam zegt het al, die spiegelen de emotie van een ander waardoor we ons verbonden voelen met de verteller. Deze neurologische respons verklaart waarom waargebeurde verhalen zo’n blijvende indruk achterlaten.
Merken die in branded video content transparant communiceren over hun oorsprong, waarden en uitdagingen, weten een sterkere emotionele band te creëren met hun publiek. Ze creëren verbinding. Ze inspireren. Door de verhalen van anderen te horen, ontdekken we nieuwe perspectieven en mogelijkheden voor onszelf.
Waarom zien we juist nu een hang naar authentieke verhalen?
Kaaps Film ziet dat voor consumenten authentieke verhalen juist nu relevant zijn. In het enorme bos van merkboodschappen, waar de snelheid van mediaconsumptie extreem hoog en vluchtig is en echte en fictieve verhalen lastig te onderscheiden zijn, zorgt ervoor dat er een sterke hang naar en positieve respons is op authentieke verhalen.
Respons op authentieke ervaringen sterker dan gescripte boodschap?
Studies tonen aan dat consumenten sterker reageren op authentieke ervaringen dan op een gescripte boodschap. Dit komt doordat echte verhalen resoneren met de persoonlijke ervaringen en gevoelens van de kijker, wat leidt tot hogere identificatie en empathie. ?Mensen laten zich beïnvloeden door het gedrag van anderen. In de psychologie noemen ze dat ‘social proof’. Testimonials, verhalen van klanten of ambassadeurs, versterken dit effect doordat ze laten zien dat het product of dienst en het merk daadwerkelijk waarde toevoegt aan het leven van echte mensen waarmee de kijker zich kan of wil identificeren.
Eelco de Winter (creatief directeur & regisseur bij Kaaps Film)